Header background

   
Το ΚΕΑΔ
Δίκτυο
Υπηρεσίες
  Διασύνδεση
  Αναφορά Προβλημάτων
  Κίνδυνοι στο Διαδίκτυο
  EumedGrid
Μέλη
Νέα
Επικοινωνία
<< Οικοσελίδα / Υπηρεσίες / Κίνδυνοι στο Διαδίκτυο
Κίνδυνοι στο Διαδίκτυο

Διαδίκτυο

Ο αριθμός των χρηστών στο Διαδίκτυο έχει ξεπεράσει το ένα δισεκατομμύριο (www.internetworldstats.com/stats.htm)! Ο τεράστιος αυτός αριθμός φανερώνει τη μεγάλη σημασία που έχει πλέον το Διαδίκτυο στη ζωή μας. Το Διαδίκτυο περιέχει, όμως, και αριθμό κινδύνων τους οποίους πρέπει να γνωρίζουν οι χρήστες. Για να τονίσουμε τους κινδύνους στο Διαδίκτυο θα αναφέρουμε απλώς ότι το ηλεκτρονικό έγκλημα συγκρίνεται πλέον με το λαθρεμπόριο ναρκωτικών (www.crime-research.org/news/03.06.2006/2035/)!

Κίνδυνοι στο Διαδίκτυο

Όταν ένας χρήστης συνδέεται με το Διαδίκτυο ο υπολογιστής του γίνεται μέρος του Διαδικτύου και εκτίθεται στους κινδύνους του. Τρεις από αυτούς είναι οι ιοί, τα σκουλήκια (worms) και τα bots.

Η ταινία

Το Κυπριακό Ερευνητικό και Ακαδημαϊκό Δίκτυο, ΚΕΑΔ, έχει αναλάβει μια πρωτοβουλία για να ενημερώσει το κοινό για αυτούς τους κινδύνους του Διαδικτύου αλλά και για απλούς τρόπους προστασίας. Για το σκοπό αυτό έχει ετοιμαστεί μια ταινία κινουμένων σχεδίων την οποία μπορείτε να κατεβάσετε στον υπολογιστή σας από αυτή την ιστοσελίδα.

Κάντε δεξί κλικ και επιλέξετε το 'Save Target As...' ή 'Save Link As...'.

Ταινία (αρχείο Windows Media Video -wmv- 19MB)

Κάντε δεξί κλικ και επιλέξετε το 'Save Target As...' ή 'Save Link As...'.

Η δημιουργία της ταινίας χρηματοδοτήθηκε από το GOVCERT.NL, την Υπηρεσία Αντιμετώπισης Περιστατικών Ασφαλείας της Ολλανδικής Κυβέρνησης (www.govcert.nl). ©2005 GOVCERT.NL

Σύντομη περιγραφή των κινδύνων

Ιός (Virus)

Ο ιός είναι ένα κακόβουλο πρόγραμμα το οποίο εγκαθίσταται στον υπολογιστή, χωρίς ο χρήστης να το γνωρίζει. Αφού εγκατασταθούν, οι ιοί μπορούν να προσαρτηθούν σε οποιοδήποτε αρχείο του υπολογιστή θέλουν και να το «μολύνουν». Στόχος των ιών είναι να αλλάξουν τον τρόπο που λειτουργεί ο υπολογιστής.

Για παράδειγμα, ο ιός Melissa κατάφερε το 1999 να εξαπλωθεί σε λίγες μέρες σε όλο τον κόσμο και να προκαλέσει πολλά προβλήματα σε πάρα πολλά δίκτυα υπολογιστών. Ο δημιουργός του ιού αυτού τελικά συνελήφθηκε και καταδικάστηκε σε φυλάκιση (news.bbc.co.uk/2/hi/americas/1963371.stm).

Περισσότερες πληροφορίες για τους ιούς μπορείτε να βρείτε στην ακόλουθη διεύθυνση, en.wikipedia.org/wiki/Computer_virus.

Σκουλήκι (Worm)

Τα worms είναι μια άλλη κατηγορία κακόβουλων προγραμμάτων. Σε αντίθεση με τους ιούς, δεν μολύνουν συγκεκριμένα αρχεία σε ένα υπολογιστή, αλλά πολλαπλασιάζονται στο Διαδίκτυο στέλνοντας αντίγραφα του εαυτού τους από τον ένα υπολογιστή στον άλλο.

Περισσότερες πληροφορίες για τα worms μπορείτε να βρείτε στη διεύθυνση en.wikipedia.org/wiki/Computer_worms.

Bot

Ένα bot εγκαθίσταται, συνήθως, σε ένα υπολογιστή με τη βοήθεια ενός ιού ή ενός worm. Τα bots παραδίνουν τον έλεγχο των υπολογιστών στους οποίους είναι εγκαταστημένοι σε ένα κεντρικό άτομο. Ένα δίκτυο υπολογιστών που έχουν το ίδιο bot, ένα botnet, βρίσκεται υπό τον έλεγχο ενός και μόνο ατόμου! Το άτομο αυτό μπορεί να δώσει εντολή στο botnet για να εκτελέσει μια συγκεκριμένη εργασία.

Τα bots ευθύνονται για την αποστολή των περισσοτέρων spam (ανεπιθύμητα ηλεκτρονικά μηνύματα) στο Διαδίκτυο.

Ένα από τα μεγαλύτερα botnet που έχουν αναγνωριστεί μέχρι σήμερα αποτελείτο από ενάμισι εκατομμύρια υπολογιστές (www.techweb.com/wire/security/172303160)!

Περισσότερες πληροφορίες για τα bots μπορείτε να βρείτε στη διεύθυνση en.wikipedia.org/wiki/Botnet.

Προστασία στο Διαδίκτυο

Η χρήση του Διαδικτύου μπορεί να γίνει ασφαλέστερη με την υιοθέτηση τεσσάρων πρακτικών.

  1. Εγκατάσταση και συχνή ενημέρωση προγράμματος αναγνώρισης ιών. Τα προγράμματα αναγνώρισης ιών (anti-virus) αναγνωρίζουν και αποτρέπουν την εγκατάσταση ενός ιού, worm ή άλλου κακόβουλου προγράμματος στον υπολογιστή σας. Προσοχή όμως, τα προγράμματα αυτά πρέπει να ενημερώνονται τακτικά έτσι ώστε να μπορούν να προστατεύουν και από τους πρόσφατους ιούς.

  1. Ενημέρωση του λειτουργικού και των λογισμικών προγραμμάτων ενός υπολογιστή με τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις ασφαλείας. Οι ιοί εκμεταλλεύονται αδυναμίες των προγραμμάτων για να εγκατασταθούν σε ένα υπολογιστή. Οι ενημερώσεις ασφαλείας καλύπτουν αυτές τις αδυναμίες. Οι χρήστες πρέπει να ελέγχουν τακτικά τις ιστοσελίδες των εταιριών των προγραμμάτων τους για τυχόν ενημερώσεις ασφαλείας.

  2. Εγκατάσταση firewall. Το firewall μπορεί να είναι φυσικός εξοπλισμός ή λογισμικό πρόγραμμα το οποίο ελέγχει την επικοινωνία που προσπαθεί να περάσει μέσα από αυτό. Ανάλογα, το firewall μπορεί να επιτρέψει ή να απαγορεύσει τη μεταφορά πληροφοριών.

  3. Μην ανοίγετε επισυνάψεις ηλεκτρονικών μηνυμάτων που δεν εμπιστεύεστε. Ένας από τους πιο κοινούς τρόπους με τον οποίο οι ιοί μπορούν να εισέλθουν σε ένα υπολογιστή είναι μέσω των επισυνάψεων στα ηλεκτρονικά μηνύματα.

 

 

 

© 2007, ΚΕΑΔ
All rights reserved
Ημερομηνία Κατασκευής Ιστοσελίδας: 1/12/2006
Τελευταία Ενημέρωση: 06/02/2007
Οικοσελίδα ΚΕΑΔ Οικοσελίδα ΚΕΑΔ